En ny dom fra Højesteret slår fast, at arbejdsgiveren først kan stoppe lønnen på det reelle bortvisningstidspunkt.

Sagen handler om en offentlig arbejdsgiver, der bortviste en medarbejder for at tage hårdt fat i nakken på kollega. Arbejdsgiveren sendte efter episoden et partshøringsbrev til medarbejderen, hvor man gjorde opmærksom på, at man påtænkte at bortvise medarbejderen med virkning fra datoen for høringen. Indtil arbejdsgiveren havde truffet den endelige beslutning, var medarbejderen fritaget for arbejdet.

Arbejdsgiveren valgte et par uger efter at bortvise medarbejderen og gjorde ved samme lejlighed opmærksom på, at bortvisningen havde virkning fra det tidspunkt, hvor partshøringsbrevet var blevet sendt.  

Spørgsmålet for Højesteret var, om lønnen kunne stoppe på høringstidspunktet eller først fra det tidspunkt, hvor medarbejderen reelt blev bortvist. Højesteret udtalte, at ansættelsesforholdet først ophørte på det tidspunkt, hvor afgørelsen blev sendt til medarbejderen, og medarbejderen havde derfor krav på løn indtil da.

Advokatfuldmægtig i HORESTA, Rokhsar Ghafar, udtaler:

”I bortvisningssager kan det være nødvendigt at suspendere medarbejderen, mens arbejdsgiveren undersøger de nærmere omstændigheder. Denne afgørelse viser, at medarbejderen fortsat skal have løn, mens arbejdsgiveren undersøger sagen, og at en senere bortvisning ikke kan medføre, at lønnen stoppes på et tidligere tidspunkt end det reelle bortvisningstidspunkt,” siger Rokhsar Ghafar.

Hun understreger, at bortvisningssager sjældent er sort/hvide, og opfordrer derfor arbejdsgivere til at søge rådgivning på forhånd.

 

Ovenstående nyhedstekst kan ikke erstatte juridisk rådgivning, og medlemmer kan kontakte HORESTA for rådgivning vedrørende bortvisninger på [email protected] og 35 24 80 40.

20240918 DSC01645 (1)
Advokatfuldmægtig
Rokhsar Ghafar

Log ind