Inden for hotel- og restaurationsbranchen har vi som bekendt tre erhvervsuddannelser: tjeneruddannelsen, receptionistuddannelsen og gastronomuddannelsen.
Når eleverne skal til svendeprøven skal der være to censorer – en fra arbejdsgiver- og en fra arbejdstagersiden. Som censor er du således en central del af den danske model, som er kendetegnet ved et tæt samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.
Din rolle som censor
At blive censor er en eftertragtet mulighed for at være med til at sikre høj faglig kvalitet og præge fremtidens fagfolk. Som censor spiller du en afgørende rolle i at opretholde kvaliteten og relevansen af erhvervsuddannelserne.
Sammen med eksaminatorer og andre censorer bedømmer du elever til svendeprøver for at vurdere deres parathed til arbejdsmarkedet. Du kan også betragte det som en direkte genvej til kvalificeret arbejdskraft og egen personlig udvikling.
For at blive udpeget som censor skal du opfylde følgende tre krav:
- Medlem hos HORESTA
- Faglært indenfor for det speciale, du skal være censor for
- Være i fuld beskæftigelse og fortrinsvist elever på din arbejdsplads
Som censor er du ansvarlig for at sikre, at bedømmelsen sker i overensstemmelse med regler og lovgivning, og at elevernes færdigheder lever op til uddannelsens krav. Første gang bliver du sendt ud som ”føl” – dvs. sammen med en anden erfaren censor.
Har du lyst til at blive censor? Så kontakt chefkonsulent Helena Kajinic i HORESTA.

SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Regeringen lemper emballagekrav efter hård kritik
12-09-2025
-
Regeringen vil bane vej for lavere moms på fødevarer
12-09-2025
-
Stigende turistafgift gav ikke færre endagsturister i Venedig
12-09-2025
-
Bornholm samler nordisk turismekonference
12-09-2025
-
60 mio. kr. til 15 nye turismeprojekter
12-09-2025
-
Ustabilt vejr ramte sjællandske forlystelsesparker
12-09-2025
-
Trods store regionale forskelle: Campingpladser melder om fremgang
12-09-2025
-
Udland: AI giver kokke og hoteller nye værktøjer mod madspild
12-09-2025