Hvert år modtager myndighederne mange indberetninger om ulovlig kortidsudlejning - for eksempel gennem Airbnb. Men udlejerne behøver ikke at frygte hverken politianmeldelser eller bøder.
De seneste seks år har Plan- og Landdistriktsstyrelsen registreret 239 tilsynssager om mulig ulovlig korttidsudlejning. Alligevel har kun syv af disse ført til egentlige påbud og ingen til politianmeldelser eller økonomiske sanktioner. Det fremgår af et svar til Folketingets Boligudvalg, som tydeliggør udfordringerne med at føre effektivt tilsyn.
Regler virker ikke efter hensigten
For HORESTA er det et tydeligt bevis på, at de nuværende regler ikke virker efter hensigten. HORESTA har i lang tid advaret om, at den manglende kontrol med korttidsudlejning skaber urimelig konkurrence for hotelbranchen og giver støjgener i boligområderne.
Tallene viser, at selvom der sker anmeldelser, er det kun i få tilfælde, det får konsekvenser. Det understreger ifølge HORESTA, at myndighederne mangler værktøjer til at håndhæve lovgivningen og sanktionere.
“Myndighederne har næsten ingen værktøjer til at gribe ind over for korttidsudlejning. Det skaber stor frustration blandt både vores medlemmer og mange borgere. Det er grundlæggende en udfordring, at grænsen for privat korttidsudlejning går ved 70 dage, men der er intet krav om, at man som udlejer skal indberette dette,” siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Støjgerner i boligopgange
Flere af de frustrerede borgere henvender sig direkte til HORESTA. Beboere i København og andre større byer oplever også, hvordan deres boligopgange bliver forvandlet til midlertidige hoteller med støj og stor udskiftning.
“Vi er i kontakt med frustrerede borgere, som føler, at deres opgang bliver forvandlet til et mini-hotel med støj og stor udskiftning. Det er helt urimeligt over for beboerne. Men det er samtidig er stort problem for hotelbranchen, når man kan spekulere i at udleje på hotellignende vilkår men efter helt andre regler,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Forslag fra HORESTA
For at komme problemet til livs foreslår HORESTA blandt andet en forpligtende registreringsordning for udlejere og bedre data fra platformene – herunder oplysninger om, hvor mange dage en bolig reelt udlejes. Desuden ønsker hotellernes organisation, at det nuværende loft på 70 dages årlig udlejning sænkes til 35 dage.
Derudover opfordrer HORESTA regeringen til at implementere EU’s nye Short Term Rental-direktiv, der giver medlemslandene mulighed for at kræve både registrering og indberetning af udlejningsaktivitet. Det vil sikre mere fair og gennemsigtig regulering af markedet.
De forslag, som HORESTA peger på, indgår også i et beslutningsforslag fra SF og Enhedslisten. Det skal behandles i Folketinget den 13. maj, hvor de øvrige partier skal tage stilling til det.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Arp-Hansen Hotel Group sætter omsætningsrekord i 2024
02-05-2025
-
Hotel Fjordgaarden vender udviklingen med millionoverskud
02-05-2025
-
Dansk hotelkæde: Driftsdirektører får nye roller
02-05-2025
-
Stjernekok fra Søllerød Kro med i kulinarisk topmøde på Bornholm
02-05-2025
-
VisitDenmark undersøger Greenpeace-kampagne for brud på ophavsret
02-05-2025
-
Fødevarepriser stiger igen
02-05-2025
-
Billund Lufthavn mærker Ryanairs farvel med stor passagernedgang
02-05-2025
-
Årets dygtigste håndværkere hædres på Københavns Rådhus
02-05-2025