Om få dage forvandles Lokomotivværkstedet i København til en intens kulinarisk arena, når nogle af Danmarks mest talentfulde kokke og tjenere går i aktion for at vinde den ærefulde titel som ’Årets Kok’ og ’Årets Tjener’.

Konkurrencen, som er det officielle Danmarksmesterskab for professionelle kokke og tjenere, finder sted som en del af fødevaremessen Madværkstedet den 11.-12. marts i København. Her samles branchefolk, gastronomiske entusiaster og pressefolk til en dag med højt tempo og skarpe tekniske præstationer.

Læs mere om Årets Kok og Årets Tjener 2025

”Det er altid en helt speciel dag, når vi kårer Årets Kok og Årets Tjener. Vi ser nogle af landets dygtigste fagfolk folde sig ud under stort pres, og det er fascinerende at opleve den passion og dedikation, de bringer til konkurrencen,” siger Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer hos HORESTA.

Finalisterne til Årets Kok 2025

Finalisterne til Årets Kok 2025

Finalisternes spændende opgaver
Seks kokke og seks tjenere er klar til at dyste om de prestigefyldte titler i årets store finale.

Finalisterne i ’Årets Kok’ får 6½ time til at sammensætte en imponerende tre-retters menu. Mens en af retterne kendes på forhånd, vil en anden have et fastsat hovedemne, og den sidste vil være en overraskelsesret, hvor deltagerne skal arbejde med dagens råvarer.

I år er forretten ukendt, til hovedret skal kokkene lave helstegt farseret kylling med valgfri garniture, og til dessert skal kokkene dyste i at lave den bedste dessert, hvori is eller sorbet indgår. Kokkene får hjælp af en kokkeelev og præsenterer selv deres retter for et skarpt dommerpanel bestående af Michelin-kokke og tidligere Årets Kok-vindere og Bocuse d'Or-vindere.

Finalisterne i Årets Tjener skal mestre en række klassiske discipliner som tranchering, mixologi, spiritusidentifikation og vinvalg, hvor de skal demonstrere deres viden og præcision.

”Dansk gastronomi og service står i verdensklasse. For at kunne bevare den position er det afgørende, at vi fremmer branchens lysende talenter. Årets Kok og Årets Tjener har igennem årene været et vigtigt springbræt for deltagerne, og efter semifinalerne er der ingen tvivl om, at branchen går en spændende fremtid i møde,” siger Pia Svane.

Finalisterne til Årets Tjener 2025

En unik oplevelse for branchen
Konkurrencerne afspejler virkeligheden i en restaurant, hvor kokke og tjenere arbejder tæt sammen for at skabe en uforglemmelig oplevelse for gæsterne.

”For både tjener- og kokkefaget gør konkurrencerne en verden til forskel. Det er en arena, hvor talenterne kan finpudse deres færdigheder, skubbe grænserne for gastronomi og service og få anerkendelse for deres talent. Det er en stor oplevelse at overvære på messen,” siger Pia Svane.

Den store finale, hvor Årets Kok og Årets Tjener 2025 bliver kåret, finder sted den 11. marts 2025 i Lokomotivværkstedet i København. Konferencier ved finalen er som ved tidligere år Timm Vladimir.

Konkurrencen begynder kl. 08, og vinderne udråbes ved en ceremoni kl. 16.45. Turismeminister Morten Dahlin (V) forestår præmieoverrækkelsen, og vinderne af konkurrencerne i de to discipliner får hver 40.000 kr.

Årets Kok og Årets Tjener arrangeres af HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Elevkonkurrencen finder sted den 12. marts. 

Skaf dine billetter til madmessen her

Finalister - Årets Kok 2025

  • Cille Bunk Pedersen, Bistro Boheme
  • Daniel Alexander Petersen, HimmerLand Resort/HimmerRiget
  • Kristoffer Madsen, Molskroen
  • Magnus Brandenburg Carlsen, Alchemist
  • Sophia Antorini, Restaurant Domæne
  • Tommy Jespersen, Gastroca & Holckenhavn Slot

Finalister - Årets Tjener 2025

  • Emil Pandrup, Restaurant Calma
  • Henrik Lindegaard, Frederiksminde
  • Kim Holmsgaard Toft Ussing, Restaurant Raalingen
  • Kristine Slott Olsen, Restaurant Calma
  • Lena Hahn Atzen, Restaurant Treetop
  • Marc Thejl Hansen, Restaurant Ti Trin Ned

Dommere - Årets Kok 2025

  • Kenneth Toft-Hansen (overdommer), Svinkløv Badehotel
  • Anita Klemensen, Studenterkilden
  • Eric Vildgaard, Restaurant Jordnær
  • Rasmus Munk, Alchemist
  • Tommy Raanti, Rygr Brygghus
  • Martin Ônnerth (køkkendommer), Faglærer på Kold College
  • Mikkel Laursen (køkkendommer), Restaurant Mellemrum

Dommere – Årets Tjener 2025

  • Peter Pepke (overdommer), Esmee og Ambra
  • Søren Ledet, Geranium
  • Tina Vildgaard, Restaurant Jordnær
  • Peter Fagerland, Søllerød Kro
  • Christian Neve, Hotel og Restaurant Fru Larsen
  • Ann Mari Wang-Johannessen, Selskapslokaler (Norge)

Kvinder løb med guldet i Årets Kok og Årets Tjener 2025

For første gang i 14 år var der guld til kvinder i begge konkurrencer, da finalerne i Årets Kok og Årets Tjener blev afviklet i København. Sophia Rosa Antorini fra Restaurant Domæne i Herning blev Årets Kok og Kristine Slott Olsen fra Restaurant Calma i København Årets Tjener

Nyt pakkerejsedirektiv fra EU vil ramme hotelbranchen

EU’s forslag til et nyt pakkerejsedirektiv kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for hoteller og rejsebranchen. Særligt nye regler for forudbetalinger kan skabe likviditetsudfordringer og true investeringer i branchen, advarer HORESTA.

Log ind